2024 m. gegužės 13-31 d. įvairios organizacijos iš visos Europos dalyvavo kasmetinėje organizacijos „ALL DIGITAL“ rengiamoje akcijoje „Skaitmeninės savaitės 2024“. Akcijos tikslas – paskatinti ES šalių piliečius nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje. Visos Europos mastu buvo suorganizuota daugiau kaip 900 įvairių renginių, kuriuose dalyvavo apie 100 tūkst. gyventojų.

Ši akcija jau 15-ąjį kartą buvo rengiama ir Lietuvoje, koordinuojant asociacijai „Langas į ateitį“. Šiemet pasirinktos trys pagrindinės akcijos temos: „Kibernetinis saugumas“, „Skaitmeniniai įgūdžiai – nuo pradedančiųjų iki pažengusiųjų“ ir „Saugesnis internetas ir dirbtinis intelektas švietime“. Trijų teminių akcijos savaičių metu Lietuvoje gyventojai buvo kviečiami žiūrėti e. paslaugas, interneto teikiamas galimybes ir saugumo internete temas pristatančias internetines transliacijas, dalyvauti edukaciniuose renginiuose viešosiose bibliotekose ir ugdymo įstaigose, pasitikrinti ir gilinti savo žinias sprendžiant testus bei rengti filmų peržiūras savo bendruomenės nariams. Iš viso akcijos metu įvairiu būdu buvo pasiekta daugiau kaip 40 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Transliacijos internetu

Transliacijos „Skaitmeninis imunitetas: kaip sustiprinti PIN kodų apsaugą ir atsparumą sukčiams“ metu e. atpažinties ekspertas ir „SK ID Solutions“ atstovas Viktoras Kamarevcevas pasakojo, kokia yra PIN kodų paskirtis, kuo PIN1 skiriasi nuo PIN2, kodėl jais negalima dalytis net su pačiais artimiausiais žmonėmis bei apžvelgė populiariausius sukčiavimo būdus. Transliacijos įrašą žiūrėkite Youtube.

Transliacijoje „Nebūk be ryšio“ Ryšių reguliavimo tarnybos atstovas dr. Virgilijus Stundžia supažindino plačiau su mobiliojo ryšio ir interneto prieigos paslaugomis, jų kokybės užtikrinimo priemonėmis. Transliacijos įrašą žiūrėkite Youtube.

Transliacijos „Vaikų patyčios internete: ką svarbu žinoti suaugusiems“ metu „Vaikų linijos“ akcijos BE PATYČIŲ koordinatorė Eglė Tamulionytė kalbėjo apie tai, kaip vaikai bendrauja internete, su kuo susiduria ir kokia mūsų pagalba jiems galėtų praversti. Transliacijos įrašą žiūrėkite Youtube.

 

Filmų peržiūros

Trakų viešosios bibliotekos nuotrauka

Akcijos Lietuvoje koordinatoriai džiaugiasi bendradarbiavimu su „Nepatogaus kino“ NK-DOKU projektu.  Pasinaudodamos jo teikiama galimybe nemokamai žiūrėti kokybišką dokumentiką žmogaus teisių temomis, viešosios bibliotekos ir ugdymo įstaigos rengė savo bendruomenių nariams filmų „Panų gauja“ „Padainuok man“ ir „Tikresnė tikrovė“ peržiūras. Akcijos metu buvo surengta 30 filmų seansų, kuriuose dalyvavo beveik 400 dalyvių.

 

Veiklos viešosiose bibliotekose ir ugdymo įstaigose

Lietuvoje tradiciškai prie akcijos prisijungė viešosios bibliotekos bei ugdymo įstaigos. Net 146 bibliotekos ir jų filialai bei dalis ugdymo įstaigų organizavo įvairias edukacines veiklas, į kurias pritraukė daugiau kaip 3 150 lankytojų. Keletą akcijos veiklų akimirkų rasite čia.

Bibliotekos ir ugdymo įstaigos suaugusius bendruomenės nariams padėjo tobulinti skaitmeninius įgūdžius, mokė šiuos įgūdžius taikyti socialiniuose tinkluose, moksleivius skatino rūpintis duomenų privatumu, gilinosi į nematomą dirbtinio intelekto pusę, tyrinėjo kritinio mąstymo ugdymo svarbą socialinėse erdvėse, su mokiniais diskutavo apie patyčias ir saugų bendravimą žaidžiant kompiuterinius žaidimus, aktyviai žiūrėjo akcijos metu asociacijos „Langas į ateitį“ organizuotas transliacijas internetu bei NK-DOKU projekto dokumentinius filmus. Smagu, kad prie akcijos veiklų prisidėjo po Lietuvą keliaujantis COOKIE TRUCK furgonėlis su smagiomis interaktyviomis veiklomis vaikams ir suaugusiems, kuris apsilankė Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje.

Akcijos laikotarpiu nebuvo pamiršta ir saugumo internete tematika. Daugiau kaip 2 300 dalyvių sprendė testus „Ar esu saugus internete?“.

Dėkojame dalyviams, bibliotekoms ir ugdymo įstaigoms už aktyvų įsitraukimą į Skaitmeninių savaičių 2024 veiklas!