Skaitmeninis raštingumas šiandien yra neatsiejama sėkmingo gyvenimo dalis, o 2024 m. ES skaitmeninio dešimtmečio ataskaita atskleidžia, kad šios įgūdžių svarba tik augs. Ataskaitoje pabrėžiama, kad skaitmeninių įgūdžių trūkumas gali riboti asmenų galimybes darbo rinkoje ir kasdieniame gyvenime, kur vis daugiau paslaugų ir galimybių persikelia į skaitmeninę erdvę.

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, siekia ugdyti savo gyventojų skaitmeninių įgūdžių lygį, kad būtų pasiekti 2030 m. nustatyti skaitmeninio dešimtmečio tikslai. Ataskaitoje pabrėžiama, kad vos daugiau nei pusė ES gyventojų turi bent pagrindinius skaitmeninius įgūdžius. Lietuvoje, nors ir matoma pažanga, skaitmeninių įgūdžių lygis vis dar atsilieka nuo ES vidurkio. Todėl švietimas ir mokymasis yra itin svarbūs siekiant užtikrinti, kad visi gyventojai galėtų naudotis naujausiomis technologijomis ir dalyvauti skaitmeninėje ekonomikoje.

Lietuvoje šiemet prasidėjo ir tebevyksta pageidaujančių mokytis suaugusiųjų registracija svetainėje „Kursuok.lt“, kuri suteikia galimybę gauti mokymams iki 500 eurų valstybės finansavimą. Tai puiki proga tobulinti savo įgūdžius ypač skaitmeninių technologijų srityje, kuriai valstybė skiria didelį dėmesį.

Asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ ir asociacija „Langas į ateitį“ vėl kviečia registruotis į rugsėjį prasidėsiančius 54 val. kompetencijų tobulinimo mokymus „Skaitmeninio raštingumo įgūdžiai bibliotekos darbuotojui“ ir įgyti naujų, tiek darbe, tiek ir kasdieniame gyvenime reikalingų skaitmeninių įgūdžių. Mokymai vyks nuotoliniu būdu, 2 kartus per savaitę, po 3 akademines valandas. Visa informacija bei registracijos nuoroda yra skelbiama www.epilietis.eu/bibliotekoms. Prieš mokymų pradžią vyksiančiame informaciniame seminare bus atsakyta į visus registruojantis kylančius klausimus.

Pasak asociacijos „Langas į ateitį“ vadovės Ritos Šukytės, pirmieji mokymai pagal šią programą buvo labai sėkmingi, o dalyvių atsiliepimai buvo puikūs: programa įvertinta 4,8 balais iš 5.

— Ši programa supažindina  su kiekvienam gyventojui aktualiomis skaitmeninėmis temomis, o rengdami praktines užduotis siekėme atsižvelgiant į šiuolaikinės bibliotekos darbuotojo iššūkius, — sako Rita Šukytė. — Įgytos žinios padės kurti grafinę ir vaizdo medžiagą, veiksmingiau naudotis dažniausiai pasitaikančiomis taikomosiomis programomis, pasitelkti dirbtinį intelektą bendruomenės renginių scenarijams sukurti, ar geriau konsultuoti lankytojus apie išmaniųjų įrenginių naudojimą.

Mokymų organizatoriai džiaugiasi mokymo programos populiarumu: „Pavasarį šią mokymo programą baigė 82 dalyviai. Programoje mokėsi daugiausia viešųjų ir mokyklų bibliotekų darbuotojai. Be abejo, stengiamės laiku suteikti visą mokymams reikalingą informaciją, padėti iškilus techniniams klausimams, norime, kad visi dalyviai ne tik įgytų reikalingų žinių, bet ir maloniai prisimintų bendravimą su dėstytojais ir kolegomis mokymų sesijų metu.“ – teigia asociacijos „Langas į ateitį“ vadovė.

Tačiau svarbu pabrėžti, kad valstybės skiriamas mokymų finansavimas yra ribotas. Tai reiškia, kad norintys dar šiemet pasinaudoti šia galimybe turėtų paskubėti.

— Jei jaučiate, kad šie kursai „Skaitmeninio raštingumo įgūdžiai bibliotekos darbuotojui“ gali būti naudingi jums ar jūsų kolegoms bibliotekos darbuotojams, tai tikrai verta šią galimybę apsvarstyti ir pernelyg neatidėliojant užsiregistruoti,— primena R. Šukytė.

Į šiuos mokymus galima registruotis „Kursuok.lt“ svetainėje.